Chcete mít geniální dítěKdo by nechtěl ovlivnit život svých dětí v tom pozitivním slova smyslu? Tipuji, že každý rodič má v tomto směru nezanedbatelné ambice. A nyní má další možnost, jak své dítě “popostrčit” k lepším zítřkům. Stačí mu dávat k jídlu ovoce a zeleninu a přestat ho krmit nekvalitním jídlem, pro které má angličtina krásný výraz junk food.

To kategorie junk food patří například sladkosti jako bonbóny, sladké limonády, chipsy, jídla připravovaná na přepáleném tuku a další podobné laskominy. Obrázek už snad máte, pokud jste ho dosud neměli.

Studie, kterou připravili na adelaidské univerzitě, ukázala, že děti ve věku 15-24 měsíců, které byly krmené ovocem, zeleninou a luštěninami, měly ve věku 8 let IQ vyšší než děti, jejichž strava obsahovala větší množství výše zmíněného nekvalitního jídla.

Rozdíl byl sice jen 2 IQ body, což někomu může přijít jako zanedbatelná věc, ale pokud aspirujete na to, aby vaše dítě bylo členem Mensy, tak i ty 2 body mohou být důležité ;)

I přesto, že z poslední věty můžete mít pocit, že to tak trochu zlehčuji, IQ vašeho dítěte jistě není jediný faktor, kde se zdravá strava projeví. Spíš je to další argument pro to, abychom dětem dávali zdravé jídlo a ne nějaké umělé či nezdravé záležitosti.

Celý článek (v angličtině) o studii najdete na stránkách Science Daily.