Lednový knižní koutekNa přelomu roku vyšlo několik kuchařských titulů a my se dnes podíváme na dva z nich. Nejprve na další pokračování Krajových specialit. Tentokrát zavítáme na Domažlicku a region zvaný Chodsko. V druhé knize se pak necháme inspirovat 100 způsoby jak připravit těstoviny. No a nakonec sáhneme po knize, která přinese potravu spíše pro mozek a dozvíme se zajímavosti o aktuálních způsobech stravování.

Chodská kuchyně – Jaroslav Vašák

Chodská kuchyněSérie kuchařek s regionálními recepty pokračuje svým již čtvrtým dílem. Po Slovácku, Krkonošsku a Valašsku nás tentokrát Jaroslav Vašák zavede do chodské kuchyně. Jaky vždy se nejprve seznámíme s historií regionu branou především s ohledem na vývoj lokální kuchyně a pak se již pustíme do vaření.

Stejně jako v předchozích dílech máme možnost se seznámit s jídly typickými pro Chodsko pro všechny jídelní chody – od předkrmů, přes polévky, masitá jídla až po dezerty.

Chodská kuchyně – Jaroslav Vašák
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 152
Vazba: Vázaná
Formát, hmotnost: 133 × 208 mm, 258 g
Rok vydání: 12/2012
Běžná cena: 229,- Kč (na bux.cz za 214,- Kč)

TOP recepty – 100x těstoviny

Top recepty: 100x těstovinyI titul Top recepty: 100x těstoviny patří do řady kuchařek. Tentokrát je o kuchařky, které vydavatelství Ikar připravilo ve spolupráci s portálem toprecepty.cz.

Jak název napovídá, jde tématickou kuchařku zaměřenou na těstoviny. Autory receptů jsou přispěvatelé výše zmíněného serveru a tak v podstatě nabízí zajímavý pohled do českých kuchyní a nejrůznějších domácích úprav těstovin.

Ale základem jsou samozřejmě recepty! Mezi nimi najdeme kousky jako jsou například Cannelloni s chřestem, čínské nudle s kuřecím masem a zeleninou, fussiloni se sušenými rajčaty, lahodné sýrové makarony, nudle s tuňákem a mrkví, penne rigate a la Emiliana a dalších 94 receptů.

TOP recepty: 100x těstoviny
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 96
Vazba: Paperback
Formát, hmotnost: 150 × 209 mm, 188 g
Rok vydání: 12/2012
Běžná cena: 149,- Kč (na bux.cz za 124,- Kč)

Aby nám všem chutnalo – Petr Fořt

Aby nám všem chutnalo - Petr FořtPodtitulem knihy je slogan “Maso je pro muže a zrní pro ženy?” a dává tak poměrně jasnou představu, o co jde. V případě této knihy se totiž nejedná o klasickou kuchařku. Petr Fořt, jinak odborník na zdravou výživu, se totiž s ohledem na lidské zdraví zamýšlí nad nejrůznějšími stravovacími návyky, dietami, doplňky stravy a podobnými záležitosti.

Kniha je psaná poměrně vtipně, rozhodně nejde o žádnou suchopárnou vědeckou publikaci, ze které si normální člověk nic neodnese.

Takže chcete se dozvědět něco o detoxikaci, dietách typu “hladovka”, Atkinsonova dieta nebo koktehlových dietách? Jak přistoupit ke stravování dítěte, pokud má nadváhu? Jak se stravovat, pokud patříte mezi ty starší a pokročilé? Odpovědi na nejen tyto otázky nejdete v této knize.

Aby nám všem chutnalo – Petr Fořt
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 208
Vazba: Vázaný
Formát, hmotnost: 172 × 242 mm, 582 g
Rok vydání: 11/2011
Běžná cena: 259,- Kč (na bux.cz za 244,- Kč)