Mary Berry - Škola vaření pro celou rodinuNakladatelství Ikar vrhlo na podzimní trh pěkného kuchyřského cvalíka – však posuďte sami: téměř 500 stran, přes 2 kila váhy a přes 1000 receptů! Ano, to je aktuálně mohutně propagovaná kniha Škola vaření pro celou rodinu od Mary Berry. Tak se pojďme tomu cvaldovi mrknout na zoubek.

Tato kuchařka Mary Berry byla poprvé v Anglii vydána už v roce 1995. Od té doby prošla několika úpravami a modernizacemi. Tu poslední z roku 2012 nyní může český čtenář prověřit ve vlastní praxi.

Mary Berry - Škola vaření pro celou rodinu

Co každého zaujme, a já nejsem výjimkou, je zpracování knihy. Však má první slova o knize na úvod čllánku jsou vlastně také o jejím zpracování.

Jedním slovem – paráda!

Škola vaření pro celou rodinu je nádherně udělaná kniha. Spousta fotografií (ne každý recept ji má, ale to tentokrát vůbec nevadí), přehledná a přitom dostatečně jednolitá forma/dávka receptů… Jsem si jistý, že v každém okamžiku budete vědět, co vlastně vaříte.

Mary Berry - Škola vaření pro celou rodinu

Mary Berry nabízí v kuchařce opravdu kompletní rejstřík pokrmů a jsem si celkem jistý, že si vždy vyberete a žádná příležitost vás nezaskočí. Posuďte sami podle skladby jednotlivých kapitol:
– horké a studené polévky
– první chody
– vejce a sýry
– ryby a plody moře
– drůbež a zvěřina
– pokrmy z masa
– vegetariánská jídla
– těstoviny a rýže
– zelenina a saláty
– kynuté pečivo
– koláče a teplé moučníky
– chlazené dezerty
– zákusy a čajové pečivo

Každou kapitolu začíná úvod do “problematiky” a rozdělení pokrmů v ní obsažených do kategorií podle časové náročnosti.

Ale tomu všemu předchází ještě jedna kapitola – kapitola nazvaná “Užitečné informace”, kde se dočtete o správném vybavení kuchyně, jak zamrazovat potraviny, o používání mikrovlnné trouby, o ochucování jídla a o zdravém a bezpečném vaření.

Mary Berry - Škola vaření pro celou rodinu

Mnoha Čechům anglická kuchyně “nejede” a proto vás chci upozornit, že recepty v této knize nejsou ani náhodou tak výrazně britské, jako to je například u kuchařek Nigelly Lawson.

Mary Berry - Škola vaření pro celou rodinu

Podle mého je to kniha, která by neměla chybět v žádné rodině, kde se vaří poctivě, z čerstvých surovin a kde si její členové rádi pochutnají na dobrém jídle. A možná… že by to byl i tip na vhodný vánoční dárek?

Škola vaření pro celou rodinu – Mary Berry
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 496
Vazba: Tvrdá
Formát, hmotnost: 230 × 283 mm, 2048 g
Rok vydání: 9/2013
Běžná cena: 799,- Kč (na bux.cz za 629,- Kč)