Ideální slavnostní koláč – je mimořádně chutný svou ořechovou a marcipánovou náplní a dráždí svým rafinovaným tvarem.

Ingredience:
na náplň:
3 lžíce rozinek
3 lžíce rumu
250 g mletých mandlí
50 g cukru
1,5 lžičky skořice
1 lžička mletého kardamonu
1 lžička strouhané citronové kůry
5 lžic smetany
150 g marcipánové hmoty

na těsto:
250 g nízkotučného jogurtu
6 lžic mléka
1 vejce
1/8 l oleje
100 g cukru
1 lžíce vanilkového cukru
špetka soli
425 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva

a dále: máslo a moučkový cukr

Postup:
Rozinky opláchneme v horké vodě a vysušíme v utěrce. Pak je nahrubo nasekáme a polijeme rumem. Smícháme mandle s cukrem, skořicí, kardamonem, citronovou kůrou, rumovými rozinkami a se smetanou. Marcipán nakrájíme na tenké plátky.

Tvaroh mícháme lžící s mlékem, vejcem, olejem, cukrem, vanilkovým cukrem a s práškem do pečiva tak dlouho, až hnětením vypracujeme hladké těsto. Troubu si předehřejeme na 180 °C.

Těsto vyválíme na pomoučněném válu do tvaru obdélníku o rozměrech 25×40 cm. Od delší strany uřízneme pruh a šířce 2 cm. Těsto položíme na vymaštěný plech a poklademe na něj marcipán a mandlovou náplň.

Podélné strany pak přehneme směrem do středu. Uříznutý pruh těsta rozdělíme na čtvrtiny, které položíme příčně přes koláč a pevně je k němu přitiskneme. Dáme do trouby a pečeme 50-60 minut (plyn 2-3; teplota 160 °C) dozlatova. Nakonec koláč posypeme moučkovým cukrem.