Burritos jsou opravdickým trhákem mexické kuchyně. V Mexiku se prodávají i v pouličních stáncích. Tajemstvím úspěchu této pochoutky je, že celá náplň je úhledně zabalena uvnitř tortilly, takže se snadno jí, ale může se podávat i politá omáčkou.

Ingredience:
1/2 šálku dlouhozrnné rýže
1 lžíce rostlinného oleje
1 nakrájená cibule
1/2 lžičky mletého hřebíčku
1 lžička oregana
200 g sekaných rajčat ve vlastní šťávě z konzervy
2 kuřecí prsíčka bez kůže a bez kostí
1 a 1/4 šálky strouhaného čedaru (sýr)
4 lžíce zakysané smetany
8 čerstvých tortill z pšeničné mouky (průměr cca 20-25 cm)
sůl
čerstvé oregano na ozdobu (není podmínkou)

Postup:
Uveďte do varu hrnec mírně osolené vody. Přidejte rýži a vařte 8 minut. Slijte, propláchněte a nechejte okapat.

Ve velkém hrnci zahřejte olej. Přidejte cibuli a mletým hřebíčkem a oreganem a 2-3 minuty smažte. Vmíchejte rýži a rajčata a duste na mírném plameni, až se šťáva vstřebá. Hrnec odstavte.

Kuřecí prsa vložte do velkého hrnce, nalijte na ně dost vody, aby byla ponořená a uveďte do varu. Zmírněte plamen a vařte asi 10 minut, až je maso úplně uvařené. Maso vyjměte z hrnce, položte na talíř a nechejte je trochu vychladnout.

Troubu předehřejte na 160°C nebo plynový stupeň 3. Kuře natrhejte na kousky dvěma vidličkami, pak je přidejte ke směsi rýže se strouhaným sýrem. Pokud chcete, vmíchejte zakysanou smetanu.

Tortilly zabalte do alobalu a položte je na talíř. Talíř postavte nad vařicí vodu asi na 5 minut. Můžete je také zabalit do mikrotenové fólie a ohřát na plný výkon asi 1 minutu v mikrovlnné troubě.

Osminu náplně položte doprostřed tortilly a složte na obě strany. Spodní část složte nahoru a vrchní dolů, abyste vytvořili balíček. Zajistěte párátkem.

Naplněné burritos vložte do mělké mísy nebo kastrolu, zakryjte alobalem a udržujte teplé v troubě, až uděláte zbývajících sedm. Před podáváním odstraňte párátka a posypte čerstvým oregánem.