Tyto fazole vypadají velmi hezky. Kouřová chuť chilli chipotle a bylinková chuť chilli pasilla dobře kontrastují s trpkými tomatillos. Ta nejsou vařená, což je neobvyklé, ale o to zajímavější.

Ingredience:
130 g barevných fazolí
2 chilli chipotle
1 chilli pasilla
2 oloupané stroužky česneku
1 cibule
200 g čerstvých tomatillos
sůl

Postup:
Fazole propláchněte, nechejte okapat a vložte je do velkého hrnce. Nalijte na ně vodu, aby byly ponořené a přikryjte pokličkou. Uveďte je do varu, pak trochu ztlumte plamen a fazole vařte asi 40 – 45 minut doměkka. Měly by být na skus a neměly by se začínat rozpadávat. Nechejte je okapat, propláchněte studenou vodou, nechejte je znovu okapat a vystydnout.

Namočte chilli chipotle a pasillo asi na 10 minut do horké vody, až změknou. Nechejte je okapat, vodu z namáčení si dejte stranou. Odstraňte stopky, a vyškrabte semínka malým ostrým nožem. Dužinu jemně nakrájejte a s vodou z namáčení ji umíchejte na hladkou pastu.

Česnek pražte několik minut na suché pánvi na mírném plameny, až stroužky začnou být zlaté. Rozdrťte je a přidejte k fazolím.

Nakrájejte cibuli a tomatillos a vmíchejte je do fazolí. Přidejte pastu chilli a dobře zamíchejte. Přidejte sůl podle chuti, přikryjte a před podáváním vychlaďte.