Příjemně pikantní je dnešní recept na ostrou jižanskou rýži. Jednou z ingrediencí je chorizo, španělská pálivá uzenina, kterou už dávno můžete běžně koupit i u nás.

Ingredience:
400 g plechovka krájených loupaných rajčat
rozdrcený stroužek česneku
tolik rýže, kolik se vejde do plechovky od rajčat
1 červená paprika
200 g choriza
200 g kukuřice
1/2 lžičky pálivé papriky
sůl
pepř
hrst nasekané petrželky
150 ml zakysané smetany

Postup:
Rajčata vyklopte z plechovky do pánve a rýži nasypte do plechovky tak, aby sahala asi centimetr pod okraj. Rýži pak pečlivě propláchněte a přidejte k rajčatům.

Plechovkou odměřte množství vody a nalijte ji k rýži a rajčatům. Přidáme papriku nakrájenou na kostičky, česnek, uzeninu nakrájenou na tenké kousky a kukuřici. Osolíme, lehce opepříme, posypeme pálivou paprikou a promícháme.

Pánev přikryjeme poklicí a vše necháme zhruba 10 minut dusit. Pak vše důkladně promícháme a dusíme dalších 12 – 15 minut, dokud není rýže měkká.

Tip
Podáváme ozdobené petrželkou a smetanou, která příjemně schladí pálivost pokrmu.