Tento výživný a barevný salát z kadeřávku je ideální volbou pro zdravý oběd nebo lehkou večeři. V kombinaci se sladkou pečenou dýní, bílkovinami nabitou quinoou a zálivkou ze sezamového oleje nabídne chuťově vyvážené a nutričně hodnotné jídlo.

Ingredience:
100 g kadeřávku (nakrájeného, bez tuhých stonků)
200 g dýně hokkaido (na kostičky)
100 g quinoy
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce sezamového oleje
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička dijonské hořčice
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
1 stroužek česneku (prolisovaný)
2 lžíce slunečnicových semínek (lehce opražených)

Postup:

Quinou propláchněte pod tekoucí vodou a poté uvařte podle návodu na obalu (většinou 2 díly vody na 1 díl quinoy, vařte přibližně 15 minut). Po uvaření nechte quinou vychladnout.

Dýni nakrájejte na menší kostky (není nutné loupat, pokud použijete hokkaido), smíchejte s trochou olivového oleje, osolte a pečte na 180 °C asi 25–30 minut dozlatova. Občas zamíchejte.

Kadeřávek dobře omyjte, odstraňte tužší části stonků a natrhejte nebo nakrájejte na menší kousky. V míse ho promněte se špetkou soli a citronovou šťávou – tím změkne a nebude tak tuhý.

Připravte si zálivku. Smíchejte sezamový olej, citronovou šťávu, dijonskou hořčici, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Dobře promíchejte.

V míse smíchejte kadeřávek, quinou a pečenou dýni. Zalijte připravenou zálivkou a důkladně promíchejte. Na závěr posypte opraženými slunečnicovými semínky.

Salát můžete podávat okamžitě, nebo ho nechat odležet v lednici – chutě se krásně propojí.