Tento svěží letní salát je ideální volbou pro lehký oběd nebo večeři. Hlavní roli zde hraje pepřově výrazná rukola, která v kombinaci se slaným grilovaným sýrem a sladkokyselým malinovým dresinkem tvoří opravdu harmonickou a osvěžující kombinaci. Všechny použité suroviny jsou běžně dostupné v českých obchodech a výsledek potěší vaše chuťové buňky i svědomí.

Ingredience:
Rukola – 100 g
Sýr halloumi nebo balkánského typu – 200 g
Maliny – 100 g (čerstvé nebo mražené)
Čerstvý citron – šťáva z půlky
Kvalitní olivový olej – 2 lžíce
Med – 1 lžička
Sůl – špetka
Čerstvě mletý pepř – podle chuti
Vlašské ořechy – 30 g
Chléb nebo bageta k podávání (volitelně) – 2 plátky

Postup:

Rukolu důkladně omyjte a nechte okapat. Přesuňte ji do větší salátové mísy.

Sýr nakrájejte na plátky silné přibližně 1 cm. Rozpalte nepřilnavou pánev (ideálně grilovací) a sýr nasucho ogrilujte z obou stran dozlatova – trvá to přibližně 2 až 3 minuty na každé straně.

Mezitím si připravte malinový dresink: v menším mixéru nebo pomocí ručního mixéru rozmixujte maliny s citronovou šťávou, medem, olivovým olejem, špetkou soli a trochou pepře, dokud nezískáte hladkou konzistenci. Pokud použijete mražené maliny, nechte je nejprve úplně rozmrazit.

Vlašské ořechy lehce opražte na suché pánvi – stačí 3 až 4 minuty na mírném plameni. Dávejte pozor, aby se nespálily.

Na porci talíře nebo servírovací misky rozložte rukolu, přidejte grilovaný sýr, pokapejte vše malinovým dresinkem a posypte opraženými vlašskými ořechy.

Podáváme samotné nebo s plátkem opečeného chleba či bagety jako lehké jídlo nebo přílohu.