Sladký a zdravý dezert vhodný pro podzimní i zimní měsíce. Pečené jablko je jemné, šťavnaté a krásně provoněné vanilkou. V kombinaci s ořechovou posypkou se jedná o skvělý zdravý dezert bez přidaného cukru, vhodný i pro děti. Vanilkový lusk dodává tomuto receptu přirozené aroma a pomáhá vytvořit autentickou chuť bez umělých přísad.

Ingredience:
1 vanilkový lusk
2 větší sladká jablka (např. Gala nebo Jonagold)
2 lžičky javorového sirupu
30 g mletých vlašských ořechů
1 lžíce jemných ovesných vloček
1/2 lžičky mleté skořice
1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
šťáva z 1/4 citronu

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C.

Jablka omyjte a pomocí ostrého nože nebo vykrajovače odstraňte jádřince, ale nenechávejte úplně díru skrz – spodek by měl zůstat uzavřený, aby náplň nevytékala.

Vanilkový lusk podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte semínka. Smíchejte je v míse s javorovým sirupem, citronovou šťávou, skořicí, mletými ořechy, ovesnými vločkami a kokosovým olejem.

Touto směsí naplňte připravené dutiny v jablkách.

Jablka postavte do menší zapékací misky, lehce podlijte vodou nebo troškou jablečného džusu a přikryjte alobalem.

Pečte v troubě zhruba 25 minut přikryté, potom odkryjte a dopečte 10 minut pro zlatavou kůrku.

Podávejte teplé – samotné, s trochou bílého jogurtu nebo rostlinného krému.