Zdravé celozrnné sušenky s kandovanou citrusovou kůrou jsou ideální volbou pro milovníky zdravého mlsání. Kandovaná kůra dodává jemnou citrusovou vůni a sladkost, zatímco špaldová mouka a ovesné vločky zajistí porci vlákniny. Skvělé ke kávě i na cesty.
Ingredience:
120 g jemně mletých ovesných vloček
80 g celozrnné špaldové mouky
60 g rostlinného másla nebo ghí (nebo kokosového oleje)
50 g javorového sirupu
40 g kandované citrusové kůry (např. pomerančové nebo citronové)
1 lžička jedlé sody
1 lžička mleté skořice
2 lžíce neslazeného rostlinného mléka (např. mandlového nebo ovesného)
špetka soli
Postup:
Ve velké míse smíchejte mleté ovesné vločky, špaldovou mouku, jedlou sodu, skořici a špetku soli.
V menším kastrůlku nechte na mírném ohni rozpustit rostlinné máslo společně s javorovým sirupem, dokud nevznikne tekutá směs. Odstavte z ohně a nechte chvíli vychladnout.
Tekutou směs vlijte do suchých ingrediencí, přidejte dvě lžíce rostlinného mléka a nakrájenou kandovanou citrusovou kůru. Vše důkladně promíchejte, dokud nevznikne soudržné těsto.
Z těsta odkrajujte malé kousky (cca polévková lžíce) a tvořte kuličky, které lehce zploštěte. Pokládejte na plech vyložený pečicím papírem s dostatečnými rozestupy.
Pečte v troubě předehřáté na 175 °C zhruba 10–12 minut, dokud nejsou okraje sušenek zlatavé.
Nechte vychladnout na mřížce a skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
Napsat komentář