Pití kávy dnes tak rozšířeno, že se stalo oblíbeným rituálem mnoha z nás a může být i chvílí, kdy si rádi uděláme čas na lahodný šálek horké povzbuzující kávy. Pro docílení opravdu dobré chuti kávy a vychutnání si oblíbené chvilky je nejvhodnější kávová zrna pomlít těsně před použitím, jelikož mletí otvírá buňky zrnek, uvolňuje éterické oleje a plyny. Proto existují také kafemlýnky (či kávomlýnky), pomocí nichž si můžeme kávová zrna pomlít a připravit si lahodnou kávu.

Ovšem pro přípravu různých typů káv se také káva mele na různou hrubost. Například pro překapávání, přípravu kávovarem nebo jiným způsobem, ale na principu protlačení vody kávou se doporučuje káva nahrubo pomletá. Středně mletá je pak vhodná pro přípravu ponornou metodou a jemně mletá káva je nepostradatelná pro přípravu kávy v papírových filtrech a pro espresso. Z rozdrcených nebo práškových zrn se připravuje káva turecká. Obecně si jemně mletá káva uchovává vůni déle než káva hrubě mletá, protože má větší styk s vodou, a jelikož její částečky tvoří hustou hmotu s menším prostorem pro vniknutí vzduchu způsobujícího oxidaci a ztrátu vůně – dobře se uchovává. Nejlahodnější kávu však připravíme z nahrubo pomletých zrn, které propouštějí účinné látky zvolna a plynule. Inu, každému dle jeho chuti. Typ mletí by tedy měl odpovídat Vašemu kávovaru nebo Vašemu oblíbenému způsobu pití kávy.

Kafemlýnky – ať už v historii nebo dnes, mohou mít mnoho podob a způsobů pohonu. Dříve se používaly mechanické ruční mlýnky nebo nástěnné mlýnky, které jsou ale i dnes pro někoho velmi atraktivní, jelikož byly vždy velmi oblíbené a funkční. Dnes v době elektrické je tedy nasnadě, že existují také mlýnky elektrické, které samozřejmě šetří čas a jejichž podoba dosáhla různých tvarů a designů, které jsou většinou také funkční a ergonomické.

Na trhu najdeme např. luxusní tradiční mlýnky na kávu, jejichž vnitřní mechanismus se může chlubit známou značkou Peugeot, a jejichž cena se pohybuje v rozmezí cca 1 800 Kč až 2 700 Kč. Pohon je ruční, použité materiály – dřevo a kov, tvar klasický se šuplíčkem na pomletou kávu. Lze koupit i kafemlýnky bez značkového mechanismu, jejichž cena se pohybuje kolem 500 Kč a pro velké příznivce tohoto typu mlýnku a tzv. „starých krámů“ musím zmínit také mlýnky, jenž se dají koupit v bazarech za cenu od cca 300 Kč až do např. 2500 Kč za nástěnný mlýnek Leinbrock. U bazarových modelů ale nemusí být hlavním požadavkem funkčnost, ale třeba jen vzhled.

Kafemlýnky elektrické nabízejí téměř všechny renomované firmy jako Fagor, Bosch, Kenwood, Krups, DeLonghi, Tefal, Eta, Concept atd., v cenách od cca 300 Kč do cca 1200 Kč, nejčastěji kolem ceny 700 Kč. Zatímco dřív měl doma téměř každý kafemlýnek oranžový ve tvaru hříbku či béžový ve tvaru hranolu, dnes se nabízí mnoho tvarů a barev či různých provedení mlýnku. Také materiály, z nichž jsou mlýnky vyrobeny nemusí být pouze plastové, ale i kovové či nerezové. Kávomlýnky se liší hlavně příkonem – 80 – 1150 W, objemem nádobky pro mletou kávu – a to až po např. kávu pro 12 šálků. Dále se liší provedením, a to jak designově, barevně, ergonomicky, objemem násepky či zásobníku – nejčastěji na 100 g zrn atd. Tyto strojky také mohou pracovat na různých mechanismech mletí, melou např. pomocí čepelí nebo ostrých nožů- např. z oceli, nebo třeba pomocí mlecích kamenů. Některé kávomlýnky umožňují nastavení jemnosti mletí, což pak oceníme právě při přípravě různé kávy. Také zásobníky na kávu mohou být i odnímatelné. Záleží tedy jen na Vás – jakou kávu máte rádi – a podle toho si můžete vybrat kafemlýnek, který Vám kávu namele na požadovanou jemnost.

Nezapomínejte, že kávu již pomletou je nejlépe uchovat bez přístupu vzduchu, v chladnu a suchu – nejlépe tedy v plechové dóze např. v ledničce.

Velmi pěknou nabídku kafemlýnků najdete v e-shopu Do Kuchyně.

Autorka: Hana Kračmarová