Váš portál do světa gastronomie

Indukční varné desky

O způsobu ohřevu na bázi indukce mnozí z nás slyšeli naposledy v rámci středoškolské fyziky a možná ani netuší, že zrovna touto elektrickou deskou doma disponují. Vybíráme-li elektrickou varnou desku, můžeme si vybrat ze tří typů varných ploch: sklokeramická, litinová nebo právě indukční deska. Vaření na bázi indukce je mnohdy označováno za vaření budoucnosti, pro svou úspornost, bezpečnost a přesnost. Přibližme si nyní tento typ vaření trochu více.

Co to znamená „vařit na bázi indukčního ohřevu“? Těsně pod deskou je umístěna cívka, jíž prochází střídavý proud a vytváří elektromagnetické pole, které proud ve dně hrnce indukuje a tím jej ohřívá. Takřka vůbec tak nedochází k ohřevu desky samotné, což je velmi praktické zvláště pro rodiny s menšími dětmi s všudypřítomnými prstíky. Rovněž je vaření díky tomuto způsobu ohřevu považováno za velmi úsporné, neboť tím, že dochází k ohřevu pouze na dně hrnce a nikoli celé desky, můžeme hodně uspořit. Odpůrci indukčního vaření ale naopak tvrdí, že úspora není tak veliká (uvádí se, že se spotřebuje až o polovinu méně energie), neboť indukční deska se zase déle rozehřívá. Nesporným faktem ale zůstává, že vaření samotné je na indukční desce rychlejší (ohřev litru vody by měl na normální desce trvat zhruba 7 minut, na indukční o čtyři minuty méně).

Majitelé indukčních varných desek si rovněž pochvalují její snadnou údržbu. Tím, že ani těsně po vaření není povrch desky rozžhavený, je možné jej snadno bezprostředně po ukončení práce otřít a nic tak nezůstane na povrchu zachycené.

Je tedy potřeba speciální nádobí, kterému by nevadilo, že se jeho dno takto rozehřívá? Ano, jsou tu kladeny určité nároky na materiál, který lze indukci bez problémů vystavit. Je třeba disponovat nádobím kovovým – z nerezu nebo litiny, popř. smaltovanými kovovými nádobami. Pokud si nejsme jisti, že náš hrnec je pro toto vaření vhodný, lze si provést jednoduchý test – přiložit magnet na dno hrnce, pokud se přichytí, lze toto nádobí bez problému použít.

Nevýhodou stále zůstává poměrně vysoká pořizovací cena indukčních desek. Ceny se pohybují od 10 000, ale klidně mohou přesáhnout i částku 40 000 Kč. Chceme-li ušetřit, je možné zvolit desku poloindukční, která funguje na bázi indukce kombinované s varnou zónou high light (tedy dvě desky jsou klasické, dvě indukční). Nemusíte se bát, že kupujete desku horší, například značka Candy nabízí takovou desku za zhruba deset tisíc korun, přitom téměř všechny funkce běžné indukční desky zůstávají zachovány (časování zvolené varné zóny, dětský bezpečnostní zámek, funkce snadného čištění nebo automatického vypnutí). Zhruba v prostředku škály indukčních desek se nachází většina nabízených výrobků – pohybujeme se kolem 25 000 Kč. Co nabízí taková deska? Mimo již zmiňovaných funkcí u indukční desky levnější, tyto disponují navíc senzorovým ovládáním, signalizací zbytkového tepla nebo bezpečnostním blokováním nastavených funkcí. Je tedy jen na hospodyňce zda má pocit, že tyto funkce využije. Pro ty extrémně náročné pak existují desky v relaci kolem 40 000 Kč. Zde se k technické dokonalosti samozřejmě přidává i snaha o co největší designovou zajímavost. Navíc takové desky disponují například speciální plotýnkou na paellu nebo schopností rozpoznat velikost použitého nádobí. Na druhou stranu indukční deska by měla mít poměrně velkou trvanlivost, takže by se nám časem měly vyšší pořizovací náklady vrátit.

Přejeme mnoho spokojenosti a kulinářských úspěchů s varnou deskou budoucnosti!

Autorka: Zuzana Veselá

 

 

Hledáte nádobí pro indukční varnou desku? Vyberte si z této nabídky:

Greenpan pánev Kyoto Greenpan pánev Kyoto
Ekologická pánev Greenpan s patentovaným povrchem THERMOLON™, který je dokonale nepřilnavý a tepelně vodivý. Jeho odolnost vůči teplotám zajišťuje dlouhou životnost nádobí. Na všechny typy ploten, včetně indukčních, vhodné i pro použití v troubě.
K dispozici v průměrech 24, 28 a 32 cm.
Více informací

 

 

Greenpan pánev Stockholm Greenpan pánev Stockholm
Ekologická pánev Greenpan s patentovaným povrchem THERMOLON™, který je dokonale nepřilnavý a tepelně vodivý. Jeho odolnost vůči teplotám zajišťuje dlouhou životnost nádobí. Na všechny typy ploten, včetně indukčních, vhodné i pro použití v troubě.
K dispozici v průměrech 24, 28 a 32 cm.
Více informací

 

 

Greenpan Wok pánev Stockholm Greenpan pánev Stockholm
Ekologická pánev Greenpan s patentovaným povrchem THERMOLON™, který je dokonale nepřilnavý a tepelně vodivý. Jeho odolnost vůči teplotám zajišťuje dlouhou životnost nádobí. Na všechny typy ploten, včetně indukčních, vhodné i pro použití v troubě.
Průměr 30 cm.
Více informací

2 komentáře

  1. Honza

    Poučné, dobře formulované, leč malinko nepřesné. 1.- není pravda, že “Takřka vůbec tak nedochází k ohřevu desky samotné”, neboť deska se dodatečně prohřeje od nádoby v níž vaříme. Čím déle, tím více. Proto také “chytřejší” indukční desky po odstavení varují digitálním signálem (na mé bliká “H”-čko) možnost úrazu popálením. 2.- nepřesnou je i formulace – “neboť indukční deska se zase déle rozehřívá” v textu ve spojení se spotřebou el. energie. Deska se sama, tj. ani po zapnutí, neohřívá. Teplo do nádoby se nepředává ohřevem desky,jak je to u el.keramických desek, ale přechodem el.magnetické energie přímo do obsahu v nádobě. Od něj se zpětně ohřeje nádoba a pak i deska pod nádobou, neboť jsou vodivé. Jsou to sice drobnosti, nicméně moje poznámka je, myslím, upřesňující.
    Přeji všem příjemné vaření na indukcích, neboť je to jednoduché a opravdu úsporné. Honza

  2. seal

    dobrý den,chtěl jsem se jen zeptat autorky článku, kde mohu zakoupit poloindukční vanrou desku Candy kolem 10 tis. děkuji ;-)
    seal

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑