Dítě v kuchyniMáte doma dítě, které se právě začíná učit samostatně jíst? Pak mu můžete zvládnutí této dovednosti usnadnit výběrem správného nádobí a příboru. V dnešní době nalezneme na trhu spoustu „vychytávek“. Stačí si vybrat…

Mističky a talířky
Vybrat si můžeme ze tří druhů materiálů: keramické, melaninové, plastové.
Keramické nádobí bývá často prodávané v sadách miska-talířek-hrneček. Zajisté zaujme nádhernými obrázky, na kterých se nezřídka objevují oblíbené postavičky. Nevýhodou keramického nádobí je jeho rozbitnost, obzvláště padá-li z vysoké dětské židličky. Na druhou stranu je keramická miska těžká a dítě ji jen tak lehce nepřevrhne.
Melaminové nádobí je lehoučké. Aby neklouzalo po desce stolu, vybírejte nádobí s protiskluzovým dnem – velká přísavka umožní pevné a stabilní připevnění. Praktická a zároveň estetická varianta je miska v podobě obličeje zvířátka s ušima – uši slouží jako úchyty pro snadnější přidržování a přenášení. Melaminové nádobí slouží pouze k podávání jídla, nesmí používat do mikrovlné trouby.
Plastové nádobí se vyznačuje svou praktičností. Miska může mít přiléhavé víko, takže v té samé můžeme jídlo uchovat v ledničce, ohřát i servírovat. Většinou se hodí pro uchovávání v mrazničce i pro ohřev v mikrovlné troubě. Miska také nemusí mít svůj typický tvar – existují i ergonomicky tvarované misky pro snadné uchopení, či talířky ve tvaru zvířátek. Stejně jako melaminové nádobí je to plastové lehké a existují také protiskluzové varianty. Vaříte-li do zásoby, jistě oceníte různé sady misek, stejných či rozdílných velikostí. Plastové nádobí je dále vhodné pro cestování, o čemž bude řeč dále. Z plastu se také vyrábí termotalíře.

Další možnosti
Dělené talíře mají přihrádky a umožňují servírovat suroviny odděleně. Nejčastěji bývají dvou nebo třídílné. Jsou k dostání ve všech třech materiálech.
Termotalíře a termomisky – udržují jídlo déle teplé díky horké vodě ve spodní části misky. Samozřejmou součástí by měl být speciální uzávěr zabraňující vylití horké vody. Vody nesmí být z bezpečnostních důvodů nikdy vařící.
Nemá-li miska, která se vám líbí, protiskluzovou úpravu, můžete si pořídit speciální protiskluzovou podložku, která přilne ke každému stolu i dětské jídelní stoličce a zabraňuje klouzání nádobí po povrchu.

Příbory
Malé dítě začíná jíst lžičkou, občas se můžeme setkat se sadou lžičky a vidličky, neboť batole jistě zaujme napichování jídla na vidličku, to už ovšem vyžaduje jistou zručnost. Úplný nerezový příbor včetně nože je vhodný až pro předškoláky.
Co vše můžeme začínajícím jedlíkům dopřát?
Lžička i vidlička může být opatřena protiskluzovými body v rukojeti pro snadnější držení. Rukojeť může mít také závaží.
Je dobré, je-li lžička z kvalitního odolného materiálu a lze-li ji sterilizovat či umývat v myčce na nádobí.
Anatomicky tvarované lžičky a vidličky usnadňují malým dětem dopravení pokrmu do úst – rukojeť je s přední částí do úhlu.
Lžička s tepelným senzorem zabraňuje popálení citlivých dětských úst. Okraje lžičky se zbarví, přesáhne-li teplota 41 stupňů.
Silikonová lžička byla speciálně navržena pro malá ústa a jemné dásně. Je elastická, minimalizuje možnost podráždění úst dítěte v průběhu jídla. Navíc s ní snadno vyberete celý pokrm ze dna i stěn misky nebo sklenice.
Lžičky s dlouhou rukojetí nám pomáhají při krmení dítěte ze sklenice či z kelímku. Batoleti, které jí samo, však nebudou příliš pohodlné.

Na cestách
Cestovní sady bývají vyrobeny výhradně z plastu, který je lehký. Misky bývají opatřeny pevným víčkem. Cestovní sada často obsahuje také lžičku, která může mít dokonce samostatný úložný prostor – je tak udržována v čistotě. Kromě mističek jsou běžně k dostání krabičky různých velikostí pro uchování potravin.

Něco málo k bezpečnosti

  • Prevence popálení či opaření je na prvním místě.
  • Zakulacené tvary zabraňují poranění jemných dásní.
  • Pozor na nádobí měkčené nebezpečnými ftaláty – rozhodně se zde nevyplatí šetřit a nakupovat nádobí na tržnici.
  • Obrázky na nádobí by měly být zatavené, aby se nedostávali do kontaktu s jídlem.

Pomáháme dítěti jíst samostatně
Pořízením kvalitního nádobí naše úsilí nekončí. Důležitá je naše podpora. Dítě by mělo dostat lžíci hned, jakmile o ni projeví zájem. Asi okolo osmého měsíce se mu ji občas podaří namočit a olíznout. A nad nepořádkem, který přitom nadělá, jen přivřeme oči.

Autorka: Jana Němcová