Nádobí v čínské kuchyniČínská kuchyně už není ani v našich končinách žádnou neznámou. V řadě měst najdete jak vyhlášené čínské restaurace tak i mnoha lidmi oblíbené tzv. čínská bistra. Samozřejmě kulinářský zážitek poskytne každá ze zmiňovaných naprosto odlišný. Příprava čínských pokrmů je zpravidla velmi rychlá, ale zpracování surovin na přípravu je časově velmi náročná. Čínští kuchaři dokáží před očima zákazníka vykouzlit s jídlem opravdové zázraky a navnadit chuťové buňky na nejvyšší stupeň. A přitom při přípravě jídla nepoužívají ani příliš složité přístroje či náčiní.

Pro vaření čínské kuchyně, je nezbytné mít sporák se silným a snadno regulovatelným ohněm. Většina čínských pokrmů se připravuje velmi rychle a intenzivně, a to ponejvíce smažením. Zvláště pro zeleninu je vhodné, že doba přípravy je krátká, protože si tak zachová co nejvíce vitamínů a minerálů.

Nádobí v činské kuchyni - pánev WOKKdyž se Vás někdo zeptá co potřebuje k přípravě čínských pokrmů, většina z nás by jistě odpověděla kvalitní pánev tzv. wok. V poslední době dostanete na našem trhu nepřeberné množství a druhů těchto pánví (zřejmě prodejci zjistili, že ne každá kuchařinka vaří doma stále jen českou kuchyni). Při výběru pánve wok věnujme pozornost hlavně kvalitnímu materiálu, ze kterého je vyrobena. Zpravidla je vnitřní vrstva z tefalu, vnější plocha bývá z tvrzeného smaltu a silné dno obsahuje slídu, měď a sklo. Tvar pánve i použité materiály zaručují její co nejlepší využití – rozdílnou teplotu ve středu pánve, v její nejhlubší části a postupně se snižující teplotu na šikmo se zvedajících okrajích. Pak můžeme snadno pokrm důkladně míchat a vystřídat v horkém prostředku všechny kousky masa či zeleniny. Čínský kuchaři připraví na pánvi všechna jídla, a to i velmi složitá.

Vzhledem k tomu, že všechny suroviny potřebné k přípravě pokrmu, musíme nakrájet jsou nezbytností kvalitní a ostré nože. Čínský nůž je z oceli, podobný našemu sekáčku na maso až na to, že čínský sekáček je mnohem tenčí a ostřejší. Jeho ostří může být dlouhé až 22 cm. Kuchaři jej používají nejen na krájení, ale i na sekání masa na jemnou kaši a také k naklepávání masa místo paličky. Zajímavé je, že kuchař jej použije i na vykošťování ryb a drůbeže.

Nádobí v činské kuchyniDalší z kuchařských náčiní je pařák. Ten vlastní i nejchudší čínská rodina. Je to vlastně kotlík, do kterého se spouští pařáky upletené z bambusu. Vaří se v nich jídla připravovaná v páře, nejčastěji je to rýže, někdy se doprostřed dává porcelánová miska s připraveným masem nebo rybami. Někdy se cedník vykládá lotosovými nebo zelnými listy, jindy stačí režné plátno. K přípravě nudlového těsta je nezbytný váleček. Bývá dlouhý asi 30 cm a 4 cm široký. Nudlové těsto pak kuchaři používají na přípravu taštiček, podobným tortelinám nebo pelmením.

Mezi drobné kuchyňské náčiní pak patří naběračka, kterou kuchař přidává dochucovací přípravky a přísady do jídla. Bývají většinou ocelové s dlouhou násadou zakončenou dřevěnou rukojetí. Pak v čínské kuchyni najdeme cedník, který se podobá naběračce a přesně zapadá do pánve. Kuchař s ním vybírá maso z rozpáleného tuku, těstoviny z vody, použije jej při odcezení přebytečné šťávy atp. Všude tam kde se u nás používá vidlička najdeme hůlky, které bývají z různých materiálů ponejvíce však dřevěné a někdy nám nezbývá než žasnout nad zručností s jakou je Číňané používají.