Prvním finalistou soutěže o nejlepší koláč se stal recept, který poslala Veronika Picková, která o něm napsala: “Posílám náš recept na koláč, který nesmí chybět na žádné oslavě. Je sice trochu náročný na přípravu, ale výsledek stojí za to. Bohužel jsem nenašla žádnou použitelnou fotku – vždycky se po něm jen zapráší.” I bez té fotky to zní slibně, že?

Ingredience:
Křehké těsto:
200g hladké mouky
100g másla
3-4 lžíce studené vody
špetka soli

Čokoládová náplň (Ganache):
200g 70% čokolády
100ml smetany na šlehání
50g třtinového cukru

Kaštanová náplň:
500g kaštanového pyré
150g sýru typu Buko, Philadelphia
100g třtinového cukru
2ks vejce

Sekané pistácie

Postup:
Do osolené mouky přidáme nakrájené máslo a začneme prsty vypracovávat těsto. Postupně přiléváme po lžičkách vodu dle potřeby. Vypracujeme těsto, které se nelepí, zabalíme do potravinové fólie a necháme minimálně hodinu odpočinout v chladu.

Mezitím si připravíme čokoládovou náplň. Smetanu přivedeme k varu, odstavíme z plotny a vmícháme do ní třtinový cukr a nalámanou čokoládu. Necháme asi 3 minuty stát, aby se čokoláda rozpustila, a pak metlou rozmícháme do hladkého krému. Dáme do lednice vychladit.

Dále si připravíme kaštanovou náplň vymícháním všech surovin do hladkého krému a uložíme také do chladu.

Těsto rozválíme a upěchujeme do koláčové formy, na dno rozetřeme čokoládovou náplň a dáme na 30 min zamrazit. Poté opatrně rozetřeme i kaštanovou náplň, posypeme sekanými pistáciemi a v předehřáté troubě na 180 °C pečeme podle potřeby cca 40 až 45 minut.

Hlasujte pro tento recept ve finalovém hlasování!