Mramorová bábovka je jedním z typických moučníků, který najdete v repertoáru snad každého domácího kuchaře. Inu, klasika je klasika.

brand-468x60-1493717091.jpg

Ingredience:
5 žloutků
20 dkg cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 dcl oleje
250 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
1 dcl vody
5 bílků (sníh)
kakao
citronová kůra

Postup:
Těsto rozšleháme mixérem, až se úplně spojí. Do těsta postupně přidáváme mouku, vodu. Později přidáme 1/2 prášku do pečiva. Úplně nakonec přidáme sníh, který jsme vytvořily z rozšlehaných bílků. Ovoníme citronovou kůrou. Řádně mixérem rozmícháme.

Olejem vymažeme formu na bábovku a pak vysypeme strouhankou. Půlku těsta pak rovnoměrně rozlejeme do formy. Do druhé půlky těsta v míse přidáme 2 lžíce kakaa. Mixérem rozmícháme. Poté druhou půlku kaskádově a nepravidelně rozlijeme do formy.

Pečeme na 220°C asi 25-30 minut. Špejlí zkoušíme bábovku – když se těsto na špejli nelepí, je upečená. Po upečení bábovku překlopíme na prkýnko. Sundáme opatrně formu. Nakonec pocukrujeme moučkovým cukrem. Necháme chvíli vychladnout a můžeme ochutnat.

Líbí se vám článek? Podělte se o něj s vašimi přáteli!