Sýrové fondue s domácí brusinkovou bagetou, kyselými nakládanými brusinkami a šalotkami, kyselými okurčičkami, žampióny a masovým nářezemNa tento recept je potřeba si vyhradit několik nezbytných záležitostí, jinak si ho neužijete. Tou první je čas – počítejte s tím, že tak hodinku a půl vašeho života s ním prožijete. Pak samozřejmě ingredience. O tom se bavit nemusíme, že? A co je tou třetí nezbytností? Vaše naprosto prázdné bříško, protože… Jakmile jednou ochutnáte, nebudete chtít přestat!

Ingredience:
Na bagetu:
150 ml mléka
0,5 kostky droždí (20 g)
0,5 čajové lžičky cukru
250 g mouky
sůl
1-2 polévkové lžíce oleje
100 g sušených brusinek

Na fondue:
300 g malých šalotek
100 ml červeného vinného octa
200 ml vody
100 ml brusinkového džusu
2 polévkové lžíce medu
0,5 čajové lžičky soli
1 čajová lžička hořčičných semínek
3 kuličky pepře
100 g čerstvých brusinek
500 g sýru Gruyére
500 g sýru Appenzeller
2 stroužky česneku
400 ml suchého bílého vína
2-3 polévkové lžíce škrobu
20 ml vermutu Noilly Prat
pár kapek citrónové šťávy
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
pepř
uzavíratelná sklenička (s obsahem asi 650 ml)
300 g švýcarského masového nářezu Bündner Fleisch
300 g žampiónů
1 sklenice kyselých okurčiček (180 g / 110 g pevného podílu)

Sýrové fondue s domácí brusinkovou bagetou, kyselými nakládanými brusinkami a šalotkami, kyselými okurčičkami, žampióny a masovým nářezem

Postup:
Ohřejte mléko. Rozpusťte v něm droždí a cukr. Do mísy dejte mouku, 1 čajovou lžičku soli a olej a zpracujte na hladké těsto pomocí ručního hnětače s háky. Přikryjte a nechte odpočívat na teplém místě 30 minut.

Mezitím oloupejte šalotky. V hrnci svařte ocet, vodu, brusinkový džus, 1/2 čajové lžičky soli, med, hořčičná semínka a kuličky pepře. Přidejte 250 g šalotky a čerstvé brusinky. Přiveďte k varu a nechte mírně vařit asi 10 minut. Plňte do připravených sklenic o obsahu (asi 650 ml) a ihned uzavřete.

Sušené brusinky nasekejte nahrubo a přidejte do kynutého těsta. Vše ještě jednou prohněťte a vytvořte bagety, které několikrát šikmo nařízněte. Bagety položte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě (elektrická trouba: 200°C/ horkovzdušná trouba: 175°C/ plynová trouba: stupeň 3) asi 20 minut.

Očistěte žampióny. Nastrouhejte sýr. Oloupejte a jemně nasekejte česnek. V dostatečně velkém hrnci svařte víno, zbytek šalotek a česnek a nechte 5 minut lehce vařit. Přeceďte přes jemné síto do rendlíku na fondue (caquelon). Svařte a po částech za stálého míchání přidávejte sýr. Škrob rozmíchejte v troše vody dohladka. Dochuťte vermutem, citrónovou šťávou, muškátovým oříškem a pepřem.

Bagetu nakrájejte na kostičky. a namáčejte je do sýrového fondue. Společně podávejte naložené cibulky a brusinky, žampióny, masový nářez Bündnerfleisch a okurčičky.