Mrkvová polévkaČím dál tím víc propadám kouzlu jednoduchých jídel, které obsahují lokální suroviny. Žádnou exotiku. Mrkvová polévka je jednou z nich. Kdyby někdo nad „obyčejnou“ mrkví ohrnoval nos, tak mu tuto polévku uvařte! Upoutá ho nejen krásně sytou barvou. Díky koření (a nejen díky němu) se totiž bude olizovat až za ušima. Což je ostatně také lokální záležitost :)

Ingredience:
500 g mrkve
2 brambory
3 lžíce másla
bílá část z 1 pórku
1 litr zeleninového vývaru
2 cm zázvoru
1 lžička římského kmínu
1 lžička mletého koriandru
1 lžička kurkumy
150 g smetany 30%
sůl
pepř

Mrkvová polévka

Postup:
Bílou část pórku nakrájíme na tenká kolečka. Mrkev oloupeme a nakrájíme na zhruba 0,5 silná kolečka.

Pórek osmahneme na másle. Přidáme zázvor a restujeme další zhruba 2 minuty. Přidáme mrkev a koření a zlehka opečeme.

Pak přidáme brambory, vše zalijeme vývarem a na mírném plameni vaříme zhruba 15 minut. Pak hrnec stáhneme z ohně a vše promixujeme dohladka.

Přilijeme smetanu, ochutíme solí a pepřem a na chvíli ještě vrátíme na plotnu. Necháme projít varem a podáváme.