PorcelánPorcelán určitě nepatří jen do kuchyní našich babiček nebo do “nóbl” restaurací. Je to stále žadaný materiál do všech typů kuchyní. Pěkně vypadá a snadno se ošetřuje. A i proto patří výběru porcelánového nádobí právem zvýšená pozornost. Jen je potřeba si umět porcelán vybrat. Samozřejmě, že i zde platí, že kvalita je kvalita.

PorcelánA jaké požadavky by měl splňovat kvalitní porcelán?

Určitě by měl mít zesílenou kostrukci. Takový porcelán má pak vyšší mechanickou odolnost a díky tomu vydrží několikanásobné déle.

Měl by vynikat stálostí barev, pokud je tedy používá ;) To zajišťují tzv. vtavné dekorace – barevné dekory jsou pak i po dlouhé době stále výrazné.

Měl by být použitelný v zařízeních jako je mikrovlnná trouba nebo myčka nádobí. Ty dnes patří ke standardnímu vybavení každé domácnosti a tak je tento požadavek na místě.

Stejně tak je samozřejmé, že kvalitní porcelánové nádobí splňuje hygienické normy.

Když hledáte sadu nádobí z porcelánu, dbejte také na to, aby ji bylo možné snadno doplňovat. Může se vám rozrůst rodina nebo třeba nešťastnou náhodou rozbít kus nádobí. Pak by bylo škoda, kdybyste měli doma výrobky, které se už nedělají a díky tomu tak nedoplnitelnou sadu.

A jaké jsou značky porcelánového nádobí, které stojí za doporučení? Pokud jste fanoušci českých výrobků, tak určitě sáhněte po karlovarské značce G.Benedikt. V případě, že byste v kuchyni měli rádi spíše něco vyrobeného ze zemí za sedmero řekami a sedmero horami, tak vám mohu doporučit švýcarskou značku Suisse Langenthal.

Ať už si vyberete tu či onu značku porcelánu, přeji vám, ať vám z vašeho nového porcelánového nádobí vždy chutná!