Pečený sumec se zeleninou je skvělou volbou pro ty, kdo hledají zdravé, výživné a lehce připravitelné jídlo. Sumec má jemné, chutné maso bez kostí, které se výborně hodí k pečení a skvěle si rozumí s bylinkami a sezónní zeleninou.

Ingredience:
1 sumec o váze cca 1,5 kg, vykuchaný a očištěný
2 mrkve
1 menší cuketa
1 červená paprika
1 žlutá paprika
1 menší cibule
3 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
50 g másla
čerstvý tymián
čerstvá petržel
sůl podle chuti
čerstvě mletý pepř podle chuti
šťáva z 1 citronu

Postup:

Sumce důkladně očistíme, propláchneme a osušíme papírovou utěrkou. Rybu na povrchu i uvnitř osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Necháme ji asi 15 minut odpočívat.

Mezitím si připravíme zeleninovou směs. Mrkev, cuketu a papriky nakrájíme na širší proužky nebo menší kousky. Cibuli nakrájíme na klínky a česnek prolisujeme.

Na pánvi rozehřejeme lžíci olivového oleje a krátce orestujeme zeleninu spolu s česnekem, aby lehce změkla a získala vůni. Dochutíme trochou soli, pepře a přidáme lístky čerstvého tymiánu.

Do pekáče položíme rybu, kolem ní rozprostřeme orestovanou zeleninu. Máslo smícháme s nasekanou petrželí a trochou tymiánu a touto směsí potřeme rybu zvenku i zevnitř. Nakonec pokapeme zbylým olivovým olejem.

Sumce pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 35 až 40 minut podle velikosti ryby. Během pečení můžeme občas polít výpekem.

Hotového sumce podáváme se zeleninovou směsí a rozpečeným pečivem nebo bramborami.