Tato polévka ze sezónní zeleniny je bohatá na minerální látky a vitamíny a má jemnou chuť.

Ingredience:
500 g zeleného chřestu
1/2 celeru
3 malé cukety
2 mrkve
4 brambory
4 velká rajčata
1 cibule
1 stroužek česneku
1 lžíce másla
1 l zeleninového vývaru
sůl
bílý pepř
1 svazek petrželky

Postup:
Chřest oloupeme v případě, že je jeho slupka nepěkná. Jinak postačí odříznout konce stonků a jeho spodní třetinu. Pak jej nařežeme na kousky dlouhé zhruba 4 centimetry. Celer omyjeme a stáhneme z něj směrem od zdola nahoru ta nejhrubší vlákna. Cukety omyjeme a nakrájíme je na tyčinky.

Mrkev a brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Spaříme rajčata, zchladíme studenou vodou, stáhneme z nich slupku a jejich dužinu nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a také nakrájíme na kostičky.

Máslo rozehřejeme ve velkém hrnci a kostičky cibule a česneku v něm osmažíme do sklovita. Přidáme mrkev a brambory a společně krátce smažíme. Přilijeme vývar, hrnec přikryjeme poklicí a dusíme deset minut.

Pak do hrnce přidáme zbylou zeleninu, okořeníme a přikryté dále vaříme 8 minut do měkka. Petrželku omyjeme, osušíme ji a na drobno nasekáme, ale bez větších stvolů, které odstraníme.

Hotovou polévku pak petrželkou posypeme a podáváme.