Konec roku je opět tady a s ní neodmyslitelně spjaté nakupování vánočních dárků. Nevíte co koupit svým blízkým a nechcete zbytečně utrácet peníze za nesmysly? Dárkem do kuchyně neurazíte ani hospodyňky, ani zručné muže. Připravili jsme pro vás několik tipů na nákup drobností, které se v kuchyni určitě neztratí.

Kávu, čaj a horké nápoje vůbec vaří snad každý. Proto bych rozhodně doporučila jako dárek například litrový čajový presovač. Funguje tak, že do sítka nasypeme čaj, přelijeme horkou vodou, a pak stlačíme píst a díky tomuto systému naléváme rovnou čistý čaj. Prodávají se presovače s látkou na povrchu – ta pomáhá udržet nápoj déle teplý. Pouze pro udržení teploty pak poslouží ohřívače čaje. Například ohřívač čaje COPO přijde na tisíc korun a dokáže udržet konvici s čajem stále teplou. Do nerezového ohříváčku se vloží čajová svíčka a na ní posléze nádoba s nápojem.

Preferují-li vaši blízcí spíše kávu pak bych jako originální dárek navrhovala strakatý kávovar Mukka Express na cappuccino, který je nejen velice designérsky zajímavý, ale také praktický. Jedná se o kávovar s otvorem na plnotučné mléko – během 4 minut dokáže vykouzlit dva šálky horkého cappuccina. Cena výše uvedených výrobků se pohybuje kolem 2000 Kč.

Víte-li, že by někdo z vašeho okolí využil nové jídelní příbory, i ty by byly zajímavým tipem na dárek. Klasické stříbrné nerezové příbory se používají v každé domácnosti, ale barevné příbory potěší nejen oko strávníků, ale pokud se podaří jejich barvu sladit s barevným rázem celé kuchyně, je výsledný efekt zaručen. Doporučila bych například barevné jídelní příbory Feeling za zhruba tři tisíce korun za sadu o 24 kusech ( tj. po 6-ti od lžiček, vidliček, nožů a polévkových lžic). Standardně se distribuují ve žlutém, červeném, modrém, zeleném a oranžovém provedení.

Ani různě tvarované mlýnky nejsou tak úplně marným nápadem. Mimo klasických mlýnků na kávu existují i hezké mlýnky na pepř, sůl, muškátové oříšky nebo bylinky. Například krásný je mlýnek Versailles značky Peugeot, jehož průhledná akrylátová nádobka umožňuje sledovat stav zásob. Víčko je pak z matné nerezové oceli. Můžeme jej použít na pepř, sůl i bylinky a zaplatíme za něj kolem tisíce korun.

Draze vypadajícím dárkem pak mohou  být různé kuchyňské váhy – a přitom naší peněženku oproti jiným výrobkům zase tolik nezatíží. Za 1500 Kč se prodává krásná kuchyňská váha do 3kg z nerez oceli.

Pastvou pro oči jsou pak různé minutky, jejichž nabídka je doslova nepřeberná, a tak by ani tolik nevadilo, kdyby měla doma hospodyňka dvě různé. Za necelých tisíc korun pak dokáže minutka zároveň i změřit vnitřní teplotu připravovaného jídla (a to dokonce i pečeného – je opatřena sondou, která se zapíchne dovnitř pokrmu).

Pokud vybíráte už opravdu jenom maličkost do pěti set korun, vskutku originálním dárkem do kuchyně je nerezové mýdlo SAPO. To pohlcuje pachy, takže po umytí tímto mýdlem nejsou ruce cítit po rybě, česneku nebo cibuli.

V případě, že si už opravdu s výběrem nevíte rady, je asi nejvhodnější zakoupit dárkovou poukázku v různých hodnotách, jakou mají k dostání například na serveru www.dokuchyne.cz, odkud pocházejí všechny výše uvedené tipy na vánoční dárky.

Šťastnou ruku při výběru a mnoho radosti vašich blízkých!

Autorka: Zuzana Veselá