Nová kuchyně

váš portál do světa gastronomie

Nová kuchyně header image 2

Sirene po šopski aneb jak si užít Bulharsko i v zimě

18.02.2010 · Žádný komentář · Recepty

Balkánský sýr zná i u nás téměř každý. Nejznámějším pokrmem, kam se přidává, je v Česku šopský salát, málokdo však zná lahodu zvanou sirene po šopski. Zkuste si připravit tento pokrm doma!


 Powered by Max Banner Ads 

Na čtyři porce budete potřebovat:
4 rajčata
10 dkg balkánského sýra
4 vejce
olej
koření čubrica
paprika nebo petržel na ozdobu

Příprava je jednoduchá. Vezmeme si čtyři malé hliněné zapékací misky. Rajčata nakrájíme na plátky a vložíme do každé z misek jedno. Překryjeme plátkem balkánu a zakápneme olejem. Bohatě posypeme kořením čubrica, kterému se přezdívá bulharské oregáno, a nahoru nalijeme rozklepnuté vejce. Solit netřeba, balkánský sýr neboli sirene je slaný dost. Dáme zapékat na 15 až 25 minut do předehřáté trouby. Pokrm podáváme s bílým pečivem.

Nutno říct, že balkánský sýr, kterým se třeba plní také pečivo zvané banica, je Bulharsku měkkoučký až mazlavý, ne jako často v Česku tvrdý a vysušený… Ale i z českého balkánu se sirene po šopski připravit dá.

Když už jsme u bulharského nejznámějšího sýra, závěrem si povězme ještě, jak se jmenuje druhý neproslavenější sýr Balkánu, který byste určitě měli při návštěvě Bulharska ochutnat. Je jím kaškaval. Chleba s kaškavalem a rajčatovou pomazánkou lutenica, to je lahoda, po které se člověku při návratu z dovolené hodně stýská. Ovčí i kravský kaškaval už dnes také koupíte i v českém supermarketu, ale co si budeme povídat – není to ono…

Tagy: ·


pošli na vybrali.sme.sk Jaggni to!

   



Chcete ukázat vaše zboží nebo vaši službu návštěvníkům Nové kuchyně? Prohlédněte si nabídku reklamních možností!

Dosud Žádné komentáře

Zatím tu není žádný komentář. Nastartujte diskuzi vyplněním formuláře!

Komentovat

TOPlist