Kávové kostkyUž se těšíte, jak obdarujete své blízké pod stromečkem nějaký zajímavým “jedlým dárkem”? Co kdybyste zkusili kávové kostky, které ve své nové kuchařce představuje Denisa Bartošová? Ostatně, klidně jí předám slovo :)

Z lásky ke kávě jsem připravila historicky nejdražší recept této knihy a moje kuchyně se stala chemickou vývojovou laboratoří. Kvůli špatně převedeným jednotkám letěl výsledek ně kolikrát do koše, ale díky tomu vy teď máte jistotu, že výsledek bude dokona­lý hned napoprvé!

Ingredience:
1 lžíce instantní kávy
2 lžičky horké vody
1,5 lžičky sušených bílků (bohužel nelze nahradit čerstvým bílkem, směs musí být jen minimálně vlhká)
220 g třtinového cukru
metlička na šlehání nebo ruční mixér
stěrka
silikonová forma na led

Kávové kostky

Postup:
Troubu předehřejte na 100 °C. Ve velké míse smíchejte kávu a sušené bílky s horkou vodou. Na míchání použijte metličku nebo ruční mixér, ve směsi tak nevzniknou hrudky. Postupně zašlehejte i cukr. Měla by vzniknout směs připomínající vlhký písek. Není ani tekutá, ani tuhá.

Kávovou směsí naplňte silikonovou formu na led. Lžící nebo stěrkou hmotu do formy napěchujte a stlačte. Přebytečnou hmotu setřete zpět do mísy. Naplněnou formu vložte do předehřáté trouby a nechte asi 40 minut sušit. Po vyjmutí z trouby by měly kostky alespoň 8 hodin, ideálně však do druhého dne odpočívat. Ztuhlé kávové kostky opatrně vyklopte z formy.

Nechte krásu kávových kostek pěkně vyniknout, blýskají se jako drahokamy! Naskládejte je do průhledného šifonového sáčku s dekorativní šňůrkou na zavázání.

Koupíte je v obchodech s dárkovými předměty nebo v každém větším papírnictví. Dárek opatřete ještě malou vánoční ozdobou a jmenovkou, na kterou můžete napsat buď recept, nebo návod k použití.

Tip: sušené bílky prodávají obchody pro cukráře!

Kostky se dají křoupat jen tak, jako bonbony, nebo jimi můžete ochutit horkou čokoládu nebo kakao.

Zdroj: Láskominy Denisy Bartošové – Jedlé i kreativní dárky a skvělé recepty na celý rok, vydal Smart Press, 2015, www.smartpress.cz, www.mojelaskominy.cz


Láskominy Denisy BartošovéDruhá kniha Denisy Bartošové – autorky, která je svou kreativitou a nenechavýma rukama pověstná, by neměla chybět všem těm, kterým není líno vdechnout dobrým nápadům život. Denisa vám pomocí podrobných postupů pomůže vytvořit věci, na které byste si sami možná netroufli, a to za pár chvil i za pár kaček! Nechte promluvit své tvořivé já a darujte blízkým nebo sami sobě ručně vyrobené Láskominy!

Předešlá Denisina kniha Láska prochází kuchyní vyhrála cenu o nejkrásnější kuchařku na světě.