Limetkový koláčRecept na limetkový koláč krásně navazuje na včerejší rozhovor s Tartaletkou, alias Olgou Vančurovou. V její nabídce na stránkách www.tartaletka.cz ho z pochopitelných důvodů nenajdete, ale chutná výtečně! Však se o tom sami přesvědčte. Stačí najít potřebné ingredience, probudit v sobě cukrářské choutky či geny a za pár hodin si už můžete pochutnávat :)

Ingredience:
Těsto: 250 g hladké mouky * 65 g cukru * špetka soli * 150 g vychlazeného másla * 1 vejce * 2 lžíce smetany ke šlehání

Náplň: 150 ml čerstvě vymačkané limetkové šťávy * 1 lžíce neochucené želatiny v prášku * 4 žloutky * 395 g kondenzovaného slazeného mléka * 2 lžíce na jemno nastrouhané limetkové kůry

Na ozdobení: plátky mandlí * domácí šlehačka * limetková kůra

Dále potřebujete kulatou formu na koláč o průměru 28 cm.

Limetkový koláč

Postup:
Na těsto spolu smíchejte hladkou mouku, cukr a sůl. Přidejte máslo nasekané nožem na drobné kostičky (nebo jako já si máslo rychle nastrouhejte) a zpracujte do konzistence drobenky. Na závěr do těsta zapracujte vejce a smetanu. Těsto vytvarujte do koule, tu zabalte do potravinářské fólie a dejte chladit na 30 minut do lednice nebo 5-10 minut do mrazáku.

Formu na koláč si vymažte máslem, dno vyložte pečícím papírem, který rovněž vymažte máslem. Celou formu vysypte hrubou moukou.

Vychlazené těsto rozválejte na pomoučněném válu nebo mezi 2 kusy potravinářské fólie a vyložte jím formu včetně okrajů. Těsto propíchejte vidličkou, položte na něj arch pečícího papíru a na papír vysypte suché fazole. Pečte v předehřáté troubě cca 20 minut na 160 °C, poté odeberte fazole a pečící papír a pečte ještě cca 20-25 minut do zlatova. Nechte chvíli chladnout a mezitím si připravte náplň.

Limetkovou šťávu nalijte do rendlíku a nasypte do ní želatinu. Promíchejte a nechte 5 minut bobtnat. Poté vařte při nízké teplotě a míchejte, dokud se želatina nerozpustí.

V míse šlehejte elektrickým šlehačem při vysoké rychlosti žloutky, dokud nevznikne světlá hustá pěna. Do žloutků přidejte kondenzované mléko, limetkovou směs a 2 lžíce limetkové kůry. Dobře promíchejte.

Náplň nalijte na upečený korpus. Koláč dejte vychladit do lednice alespoň na 2-3 hodiny. Před podáváním koláč ozdobte nasucho opraženými plátky mandlí, domácí šlehačkou a limetkovou kůrou.