Paella má svůj domov ve středomoří – však je také dnešní varianta plná mořských zdrojů.

Ingredience:
1 cibule
2 stroužky česneku
12 slávek jedlých
12 mořských ráčků
4 lžíce olivového oleje
2 g šafránu
1 lžička mleté papriky
1 bobkový list
sůl
pepř
500 g rýže
1 a 1/4 l masového vývaru
petrželka

Postup:
Cibuli a česnek oloupeme a najemno nasekáme. Slávky i ráčky očistíme. Na velké pánvi rozehřejeme olivový olej a slávky v něm krátce opékáme, dokud se neotevřou. Přidáme ráčky a také je opečeme. Poté vše vyjmeme a uložíme do tepla.
Na tuku necháme zesklovatět cibuli a česnek. Přisypeme šafrán s mletou paprikou a přidáme bobkový list, sůl a pepř. Přimícháme rýži a opečeme ji. Poté přilijeme ohřátý vývar. Necháme asi 25 minut dusit na mírném ohni, osolíme, opeříme.
Na hotovou rýži rozdělíme mušle a ráčky a posypeme sekanou petrželkou.