Dršťková polévkaNěkdo říká, že k dršťkám je potřeba se projíst, aby vám chutnaly. Nevím. Já mám to štěstí, že odmala sním vše a tak si dršťkovou polévku pamatuji už z dětství. Stejně jako spousta jiných jídel, má dršťková polévka mnoho variant, z nichž každá je dle svého autora ta správná. A podle mě, je správná tato :) Ano, je to varianta “někdo to rád… mírně pálivé” ;)

Dršťková polévka

Ingredience:
0,5 kg hovězích drštek
1 cibule nadrobno nakrájená
30 g sádla
špetka kmínu
0,5 lžíce mleté sladké papriky
1 lžíce rajského protlaku
1,5 lžíce hladké mouky
2 drcené stroužky česneku
0,5 lžičky majoránky
1 nakrájená chili paprička
sůl
pepř

Dršťková polévka

Postup:
Dršťky pořádně očistěte a properte pod tekoucí vodou. Pak je vložte do vaříci vody a půl hodiny vařte. Vodu pak slijte a v nové vodě dršťky vařte dalších 30 minut. Pak opět vodu slijte a opět dejte dršťky vařit do nové vody. Tentokrát ale již vařte dršťky zhruba hodinu, až budou měkké. Tento vývar použijeme pro polévku a proto jej nevylévejte, ale dršťky jen sceďte a vodu si uchovejte. Pokud chcete, můžete dršťky nakrájet na tenké nudličky.

Na sádle osmahněte cibuli dočervena, přidejte rozdrcený kmín, mletou papriku a rajský protlak. Míchejte asi minutu a pak zaprašte moukou. Míchejte další minutu a vzniklou jíšku zalijte cca 0,75 litru vývaru z drštěk. Rozmíchejte do hladka a provářejte asi 20 minut spolu s dršťkami a chili papričkou.

Na konci dochuťte polévku solí, pepřem, česnekem a majoránkou, nechte ještě chvíli povařit a pak už je hotovo.