Tradiční rýžový pokrm z New Orleansu, který je výživným hlavním jídlem. Trochu se podobá španělské paelle.

Ingredience:
400 g loupaných rajčat
1 velká cibule
1 stroužek česneku
1 střední paprika
1 stvol řapíkatého celeru
200 g uzené vepřové klobásy
2 lžíce oleje
200 g loupaných, čerstvých nebo mražených krevet
180 g dlouhozrnné rýže
1/2 litru kuřecího vývaru
1 lžička tabasca
1 bobkový list
černý pepř

Postup:
Rajčata necháme na cedníku okapat a pak je nasekáme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Papriku umyjeme, odstraníme jadérka a bílá žebra a spolu s celerem ji jemně nakrájíme. Klobásu nakrájíme na tenké plátky.

Při mírné teplotě rozehřejeme v rendlíku olej a podusíme na něm krevety – asi 1 minutu, až se maso růžově zbarví a zpevní. Pak je z pánve vyndáme děrovanou lžící a odložíme stranou.

Cibuli, papriku, celer a klobásu dáme do rendlíku a za častějšího míchání vše asi 2 minuty opékáme. Mírně přisolíme. Přidáme rýži a ještě chvíli vše podusíme.

Kuřecí vývar, rajčata, tymián, tabasco a bobkový list přidáme k rýži a směs uvedeme do varu. Teplotu pak trochu zmírníme, rendlík přiklopíme a vše asi 15 minut vaříme mírným varem, až je rýže téměř hotová a tekutina se zcela vsákla.

Vidličkou do rýže lehce vmícháme připravené krevety, přiklopíme ji a necháme ještě asi 5 minut zvolna vařit, až se krevety dobře prohřejí a rýže dojde. Odstraníme bobkový list, dochutíme pepřem a upravíme na mísu.

Ihned podáváme.